Jaga artiklit

Janar Muttik Kinnisvarauudised.ee intervjuus: märksõnadeks saavad professionaalsus ja tugev konkurents

Iga arendusettevõte peab ise turuolukorda ja riske hindama ning tegema järeldusi, kas uute arendusega alustada ja millises mahus, tõdeb oma kommentaaris Kinnisvarauudistele Everaus Kinnisvara tegevjuht Janar Muttik.

Milliseks kujunes Everaus Kinnisvara jaoks 2023. aasta ja 2024. aasta I pool?
Everaus Kinnisvara jaoks möödus 2023. aasta lõpp ja 2024. aasta esimene pool töiselt, kuna ehituses oli kolm arendust: Luige Kodude ridaelamute arenduse I etapp, Kindlusepealse Villade arendus Järvekülas ning ärikinnisvara sektoris Peetris asuva ärihoone rajamine. Elamuarendustest oli 2/3 ette müüdud ja ärikinnisvaras üüripindadest 90% lepingute kaetud.

Valmis arendustes on küll mõningane laojääk, kuid kuna see ei ole suur, siis oleme 2024. aasta sügisest startimas kolme uue elamuarenduse projektiga ning samuti ühe minilaokomplekti ehitusega.

Millisest infost ja teadmistest lähtudes ning millises suunas praegu oma ettevõttes plaane teete?
Oleme olnud varsti juba kolm aastat majanduslanguses ja nüüd lõpuks tasapisi hakkavad positiivsed ilmingud paistma. Ehitushind on veel põhjas, intressitase jätkab langustrendi ning välistel ekspordipartneritel hakkab tasapisi paremini minema, mis annab lootust, et ka meie majandusel hakkab kuue kuni üheksa kuu pärast minema paremini. Sellest lähtuvalt oleme töösse pannud mitme uue arenduspiirkonna infrastruktuuri rajamise, et 2025. aasta esimeses pooles alustada hoonete ehitusega.

Milline on hetkel olukord ehituse ja arenduse sektoris? Milline on valitsev ootus selles sektoris tervikuna?
Ehitussektor on põhja läbinud ja on näha, et kaua sellisel hinnatasemel vastu pidada on keeruline, mis omakorda tähendab, et ehitushinnad hakkavad tasapisi tõusma. Seda küll eeldatavalt alles 2025. aasta keskpaigast, aga kuna palgasurve on ka ehitusektoris, siis mõningane väike hinnatõus võib olla reaalsus juba lähema poolaasta jooksul.

Arendussektorit mõjutavad intressimarginaalid, ostjate kindlustunne, see tähendab nõudluse taastumine ja ka ehitushinnad. Kui prognoosime 2025. aastast majanduskasvu ja nõudluse taastumist koos intressimarginaali langusega, oleks ainuõige otsus lähima poole või aasta jooksul alustada uute arenduste ehitustega.

Loe pikemalt Kinnisvarauudised.ee keskkonnas.